- Significat: Tardor; estació de l'any, entre l'estiu i l'hivern, que, a l'hemisferi nord, comença el 23 de setembre, a l'equinocci de tardor, i acaba el 21 de desembre, al solstici d'hivern, i a l'hemisferi sud comença el 21 de març i acaba el 21 de juny.
- Etimologia: Del llatí autumnus, 'tardor'.
2. Antull
- Significat: Capritx.
- Etimologia: Del llatí ante oculum, 'davant de l'ull'.
3. Latria
- Significat: Adoració.
- Etimologia: Del llatí tardà latria, i aquest, del grec latreía, mateix significat. D'aquest mot es deriven també egolatria, 'adoració de si mateix', idolatria, 'culte donat als ídols', i zoolatria, 'adoració o culte als animals'.
4. Foradada
- Significat: Túnel.
- Etimologia: De foradar, de forat, del llatí foratus, 'perforació', derivat de forare, 'foradar'.
5. Hodiern -a
- Significat: Del dia d'avui, del temps present.
- Etimologia: Del llatí hodiernus, mateix significat, d'hodie, 'avui' (resultant de la composició de ho, per hoc, més die: pròpiament 'en aquest dia'), evolucionat en oie en llatí tardà i origen de les formes vui, hui i avui.
PERSONATGES QUE HAN UTILITZAT AQUESTS MOTS:
- Agustí Bartra: (1908 - 1982). Poeta, narrador i dramaturg. El 1937 va publicar el llibre de contes L'oasi perdut i l'any següent el seu primer llibre de poesia, Cant corporal.Enciclopèdic Popular i el 1936 va esdevenir col·laborador regular a la revista Mirador i posteriorment va col·laborar també a les revistes Meridià i Amic. El 1937 va publicar el llibre de contes L'oasi perdut i l'any següent el seu primer llibre de poesia, Cant corporal.
Enllaç: Més informació sobre Agustí Bartra
- Pius Alibek: Cuiner i lingüista. Nascut a l'Irac, pertany a la minoria siríaco-caldea, és de religió cristiana i té l'arameu de llengua materna. Establert a Barcelona des del 1981, acaba de publicar un relat autobiogràfic, 'Arrels nòmades', en què explica la seva vida a l'Irac fins als vint-i-sis anys. Acaba de publicar 'Arrels nòmades' (la Campana).
Enllaç: Més informació sobre Pius Alibek
- Schwarzenegger: Governador electe de l’estat de Califòrnia pel partit republicà. Ha decidit que els llibres desapareguin de les escoles. Schwarzenegger fonamenta la seva decisió en el pressupost: els llibres són cars i, a més, diu, amb el suport digital per internet els alumnes californians aconseguiran una formació més bona. Ens diu que, amb la pantalla sabem i amb el llibre aprenem a saber.
Enllaç: Més informació sobre Schwarzenegger
- Eugeni Xammar: Va morir l'any 1973. Va ser un periodista cosmopolita, diplomàtic de carrera i traductor poliglota que visqué la major part de la seva vida fora de Catalunya. Com a periodista, començà a col·laborar des del 1904 en diverses revistes, com ara La Tralla, El poble Català i Iberia, de la que fou redactor en cap. Va viure també a l' Argentina el 1920, treballant en un petit diari local. Col·laborà amb La veu de Catalunya, Mirador, La Publicitat i El Sol. Va ser corresponsal a París, Ginebra i Berlín, on va viure i narrar per al diari de Madrid Ahora.
Enllaç: Més informació sobre Eugeni Xammar
- Joan Solà: Va néixer l'any 1940. Va ser un filòleg i lingüista català. Des del 1984 va ser catedràtic de llengua i literatura catalanes de la Universitat de Barcelona i vicepresident de l'Institut d'Estudis Català. Cal mencionar el Premi a la investigació lingüística de la Fundació Enciclopèdia Catalana (1991) i el Premi de recerca Crítica Serra d'Or per l'obra Història de la lingüística catalana, 1775-1900. Repertori crític (1999), el Premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I per la Gramàtica del català contemporani o la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, per la seva tasca de recerca sincrònica i diacrònica en la llengua catalana, així com per la persistent tasca social de divulgació dels coneixements sobre aquesta llengua. Va fer l'obra de Pompeu Fabra, una de les més importants.
Enllaç: Més informació sobre Joan Solà
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
ResponderEliminarEnhorabona, Sandra, has estat la primera en enllestir tota la feina!
ResponderEliminarHola, altra vegada. Ara que m'he llegit les teves fitxes, veig que són molt senzilles i que hi falta informació important. Per exemple, en Bartra es va haver d'exiliar a Mèxic durant una trentena d'anys; en Xammar no sabem quan va néixer ni si va escriure algun llibre o no...
ResponderEliminarAmplia-les una mica, les fitxes.